Tuesday, March 18, 2008

ေႏြစာ

မၾကီးပါခ်ဴးတို႔ ငယ္ငယ္က ေဆာင္းရာသီ ကုန္ခါနီးဘီဆိုရင္ တစ္အိမ္လံုး အလုပ္ရႈတ္ၾကရတယ္။ ေမေမက ေႏြရာသီ (၃)လေလာက္ကို စားဘို႔ ခရမ္းသီးကို ပါးပါးလွီးပီး အေျခာက္လွမ္း။ ပဲပိဇြန္လို႔ ေခၚတဲ့ ေႏြပဲသီးကို အေျခာက္လွမ္း။ ဘူးသီးေတြကို လွီးပီး အေျခာက္လွမ္း လုပ္ခိုင္းတယ္။ မၾကီးတို႔ဆီမွာ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကလည္း ေပါတဲ့ အခ်ိန္မွာ ျပည္ေတာင္းနဲ႔ တစ္ေတာင္းကို ၁၀ျပား၊ ၁၅ျပားေပးရတယ္။ ခရမး္ခ်ဥ္သီးေတြ၀ယ္ပီး အိမ္ေအာက္မွာ သဲေလနဲနဲခင္းပီး ျဖန္႔ထားတယ္။ မၾကီး (၂)တန္းေလာက္တံုးက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေစ်း (၈) က်ပ္ျဖစ္သြားလို႔ ေမေမက ၀ယ္မခ်က္ေတာ့တာကို မွတ္မိေသးတယ္။ ေနာက္ပီး လက္ပန္ပြင့္ေတြကို လိုက္ေကာက္ပီး အေျခာက္လွန္းထားတယ္ (မၾကီးတို႔ အလုပ္ခ်င္ဆံုး အလုပ္ေလ...... လက္ပန္ပင္ေအာက္မွာ ကစားရင္း ေကာက္ၾကလို႔)

မၾကီးတို႔ တစ္ေတြ ေႏြရာသီေရာက္ပီဆိုရင္ ဟင္းရြက္စိမ္းစားရဘို႔ ေတာ္ေတာ္ရွားတယ္။ ကန္ဇြန္းရြက္ဆို အရုပ္ေရးယူရမယ္။ ေႏြမွာ စိမ္းစိမ္းအရြက္က မရွိသေလာက္ရွားတယ္။ ရွိတဲ့ စိိမ္းစိမ္းအရြက္က ေခြးေတာက္ရြက္၊ ထေနာင္းရြက္၊ မန္က်ီးရြက္၊ သမုန္းပြင့္ ဒါေတြဘဲရွိတယ္။ အိမ္မွာ ေဖေဖက ေခြးေတာက္ပင္ စိုက္ေပး ထားတယ္။ ေႏြေရာက္ပီဆိုရင္ ေခြးေတာက္ပင္ေတာ့ မၾကီးတို႔ လက္ခ်က္နဲ႔ ေခါင္းမေဖၚႏိုင္ေတာ့ဘူး။ ေႏြရာသီမွာ မၾကီးတို႔ကို ေမေမခ်က္ေၾကြးတဲ့ ဟင္းေလးေတြကို ေျပာျပမယ္...............

၁။ ၾကက္သားနဲ႔ ေခြးေတာက္ရြက္ကို အရည္ေလးနဲ႔ခ်က္၊ ပဲျပဳတ္ဆီဆမ္း၊ သရက္ခ်ဥ္ကိုၾကက္သြန္နီေလးနဲ႔သုတ္။
၂။ ခရမး္သီးေျခာက္၊ ဘူးသီးေျခာက္၊ ပဲသီးေျခာက္၊ လက္ပန္ေခါင္းေျခာက္ (အေျခာက္မွန္သမွ်)ကို ငပိကေလးနဲ႔ ငရုပ္သီး စပ္စပ္ ကေလးခ်က္။ မန္းက်ီးရြက္ခ်ဥ္ေရ။ ငါးေျခာက္ဖုတ္။
၃။ ပဲဟင္း။ မန္က်ီးရြက္ေထာင္း။ ၾကက္ဥေက်ာ္။
၄။ ငါးေျခာက္ခ်က္။ ထေနာင္းရြက္သုတ္။ ပဲျပဳတ္။
၅။ သမုန္းပြင့္သုတ္။ ငါးေျခာက္ေက်ာ္။ မန္က်ီးရြက္ခ်ဥ္ေရ။
၆။ မန္က်ီးရြက္ေက်ာ္။ ပဲဟင္းကို ၾကာဇံေလးခတ္။ ၾကက္ဥေက်ာ္။
၇။ မန္က်ီးရြက္ေထာင္း။ ၾကက္သားအေရခ်ိဳခ်က္။

အခုေတာ့ ေတာ္ေသးတယ္ ေႏြမွာ စိုက္တဲ့ ဟင္းရြက္ေတြကလည္း ရွိေနဘီေလ။ ဘယ္အခ်ိန္မွာဘဲ ျဖစ္ျဖစ္ ဟင္းရြက္စိမ္းကေလးေတာ့ စားလို႔ ရေနတယ္။ သူငယ္ခ်င္းတုိ႔ ေမေမကေရာ ငယ္ငယ္က ဘာဟင္းေတြကို ခ်က္ေၾကြးလဲဟင္။

No comments: